Choice

Hazánkban itt szünetel az igazságszolgáltatás

2023. január 16. 08:55 - Publikus Team

Szakmaiság az amatőr szint alatt, emberiesség a béka segge alatt, törvénytelenség a csúcson

A rendőri eskü1 sokak számára ismeretlen lehet, viszont a cikk lényegéhez elengedhetetlen, ezért mindenképpen érdemes lehet átfutni indulásképp. Egy újságíró, ha egy riport céljából felkeres egy rendőrkapitányságot, akkor az autokrata rendszerünkben megteheti a hatóság, hogy egyszerűen ellehetetleníti és korlátozza a szabadságát!

Figyelem! Sokak számára a nyugalmat megzavaró, felkavaró felvételek és tartalom következhet!
01_plank_robert_vi_keruleti_rendorkapitany.jpg

illusztráció egyik forrása: police.hu

Újságíróként ugyanis hivatalos megkeresést küldtem Plánk Róbert VI. kerületi kapitány r. ezredes részére felvételkészítés céljából. Plánk azonban nem akárki, ezért sem korábban sem ezen alkalommal nem tisztelt meg a válaszadásával (30/2011. (IX. 22.) BM rendelet (4) bekezdésbe ütközve). Érdekelt ugyanis a szakmai véleménye arról, hogy mivel a XIII. kerületi Fogaragem autószerelő nem adta vissza az autómat, még nekem kellett járőrökkel azt visszaszereznem, a BRFK az autólopási ügyben miért tette fel a kezét és a végén pezsgőbontás helyett a VI. Rk. miért küldött egy gyanúsítotti idézést a részemre.

02_fogaragem_kft_autoszerelo.jpg

A VI. Kerületi Rendőrkapitányság már érkezésem előtt bizonyítékát adta az ellenem irányuló elfogultságának, mivel az épülettel szemben szabálytalanul parkoló autó miatt nem tudtam szabályszerűen várakozni, így az utcán tartózkodó rendőrök segítséget kértem, amire fütyültek rá, csak később jöttek oda és megbüntettek, mert a segítségkérés alatt is állítólag szabálytalanul parkoltam! Külön gratulálok nekik a Rendőrségi törvény szerinti rendőrség segítségnyújtási kötelezettségére hivatkozva! Plánk kapitánnyal már az utcán összefutottam, de balkáni elbánásban részesültem, mivel „Ön Plánk Róbert?” kérdésemre meglepően válaszolt:

„Nem…”

03_plank_robert_vi_keruleti_rendorkapitany.jpg

illusztráció egyik forrása: police.hu

Pedig a két fotón kísérteties a valósággal való hasonlóság, lényeg, hogy a rendőri etikai kódex szerint ez is tükrözi a kapitányság egészének képét: „Tudatában van annak, hogy saját személyén keresztül az egész testület megítéléséért is felelős.” Kellő bemelegítés után sikerült bejutni az erődítményükbe, ahol a vasajtót rögtön rám is csapták és közölték, hogy a média megkeresés itt véget is ért:

felvetel_gomb.jpg

Másik riport alanyom ugyanis az alábbi ballonkabátos S. Patrik bűnügyi alosztályvezető lett volna, de mögöttem az ajtón kicsúszott, mivel 13:30-kor a munkaideje lejárt. Milyen „humánus”, hogy a hivatalos megkeresésemre nem reagált, neki ment a vonat és márpedig le fog lépni, ezzel a megjegyzéssel:

„Ne engedjétek ki utánam!”

Korábbi feljelentésem után már egy lopási ügyben kellően bemutatta szakmai tudását, mivel a beazonosított elkövetőről egyszerűen egy fénykép beszerzése is hónapokon keresztül nehézséget okozott részére!

04_s_patrik_bunugyi_alosztalyvezeto.jpg

Ezek után jött igazán a döbbenet, amit csak diktatúrákban lehet érzékelni, nem ilyen „puha” autokráciákban, mint a miénk. Az legyen a legkevesebb, hogy a kapitányságon egyik rendőr sem köszönt és igazolta volna magát, S. Eszter zászlós egy bilinccsel fogadott és megtiltotta a telefon használatát, mivel a felettese úgy gondolta, hogy a három nappal későbbi idézést most folytatják le. Ezzel már csak az a probléma, hogy különleges esetben is 24 órával hamarabb kell közölni az idézés időpontját (Be. 113. §  (3)), emellett pedig hiányoztak az idézés tartalmi elemei (Be. 114. §) is. Az alvilági eljárásukban nem kívántam részt venni, ezért el is akartam hagyni az objektumot, amire a portás rendőr még nyomatékosította a megfélemlítést:

felvetel_gomb.jpg

 „…és figyelj, ha rólam a kép kimegy, leperelem a gatyádat!”

„Milyen törvényre hivatkozva nem mehetek ki?” kérdésemre választ senkitől nem kaptam, viszont S. Eszter bedobta az aduászát:

„Legyen kedves kikapcsolni a telefonját és ideadni a kezét, hogy megbilincseljem!”

Szememet tágra nyitva csak néztem ki a fejemből, hogy mi a franc folyik itt, kérdésemre továbbra sem kaptam tájékoztatást. Kényszerítő eszköz (BM rendelet és 41. §), mint bilincs alkalmazása, hogy mire fel lett volna indokolt, nem tudták megválaszolni. S. Eszter viszont továbbra is ragaszkodott hozzá, hogy a rendőrségi törvény szerint nem lehet ott felvételt készíteni. Csak megsúgom neki ismételten, hogy ezen törvény nem tér ki ilyenre és nem tiltja meg!

Gy. Attila kolléga ezután felhívta a figyelmemet, hogy korlátozva vagyok személyi szabadságomban, de azt hogy miért, nem indokolta meg. Zs. Hunor kommandós ruhája sem lehetett biztosíték a profizmusra, teljes csomag és ruházat átvizsgálás után távozáskor bemutatásra került a hanyag munkájának terméke, ami a cikk végén ki is derül!

felvetel_gomb.jpg

Eszter úrhölgy ráfókuszált a telefonomra és csak azzal volt elfoglalva, hogy azt ki kell kapcsolni, a csomagom átvizsgálása után sem esett le neki a kamerámról, hogy azzal is lehet felvételt készíteni, másik rejtett eszközömet szerintem a rendőrök egyike még fel sem ismerte!

felvetel_gomb.jpg

Továbbiakban is folytathatták a szabálytalanságaikat, mivel S. Eszter kihallgató az irodájában követelte, hogy a kikapcsolt telefont adjam át a részére. Rtv. 29/B. § (1) bekezdése szerinti feltételek nem valósultak meg a dolog elvétele előtt, így törvénytelenül járhatott el.

05_s_eszter_zaszlos_rendor.jpg

A VI. kerületi nyomozók úgy tűnik, hogy imádnak értelmetlenül dolgozni, de értelmesen gondolkodni kevésbé, mivel már korábban is beküldtem a részükre a kétséget kizáró videó felvétel bizonyítékot, miszerint az ellenem tett feljelentés hamis vádra épül. S. Eszter számtalan helyesírási hibával halmozta el a jegyzőkönyvet, a gyanúsítás 3db tényadata közül 3db hibásan volt megadva, amit nem javított ki és nem volt hajlandó elárulni, hogy azt ki vétette. Tájékoztatási kötelezettsége tudatában nem volt hajlandó megmondani, hogy mely ügyészség vezeti a nyomozást. Az egész kihallgatás alatt egy helységben volt videó felvétel rögzítése, ennek ellenére még kettő szobába kellett váltogatva átfáradni, közben pedig kétszer ki is kapcsolták a felvétel rögzítését. A végén kiderült ám, hogy miért történt ez az aljas összezavarás és költöztetés, mivel a VI. ker. rendőrei eltüntették a táskámban lévő pendrive teljes felvételt, amit bizonyítékként lefoglalásra ajánlottam fel, végül S. Eszter a leleplezése után őrjöngve bőgött:

felvetel_gomb.jpg

Felső utasításra, ha egy bizonyítékot el kell tüntetni, azt el kell ám minden áron tüntetni, mert előléptetés így az életben nem lesz! Dolgozni a végtelenségig, aztán az V. és XIII. Kerületi Ügyészség meg elveti az ügyet?! Mindent megtesznek ők, de az EU jogállamisági vizsgálata épp ezeket is próbálja felfedni, amiről Gwendoline Delbos-Corfieldet2 értesíteni fogunk!

06_vi_ker_rendorkapitanysag_gazspray.jpg

A feltételezhető hivatali visszaélésük, lopásuk után fogtam magam és távoztam, nem voltam hajlandó ilyen bűnöző bandával egy szót sem váltani! Az ígéretemet viszont még teljesítem, mivel Hunor Úr olyan hanyagul vizsgált át, hogy távozáskor azt vettem észre, hogy a gázspraym nálam maradt! Na mármost, ha ezt a felületes munkát egy valódi bűnözőnél követi el, akkor nagy a veszélye annak, hogy az elkövető használni fogja a bejuttatott fegyverét is és ismételten egy munkáját végző rendőr lehet áldozat, a sajnálatosan elhunyt Baumann Péter után!

07_baumann_peter_brfk.jpg

A fenti rendőrök nem csak a rendőri esküjüket szeghették meg, hanem a rendőri hivatás etikai kódexének több pontját is:

- a rendőr becsületes

- kerüli a hatalmaskodást

- elfogulatlanul jár el

- intézkedéseit előítéletektől és indulatoktól mentesen hajtja végre

- a rendőr jól ismeri a tevékenységét szabályozó előírásokat, munkáját lelkiismeretesen, magas színvonalon, törvényesen, szakszerűen, hatékonyan végzi.

- tudatában van annak, hogy saját személyén keresztül az egész testület megítéléséért is felelős.

szavazas.jpg

A szavazás 23.01.16-án lezárult, az eredményekre várjuk az országos rendőrfőkapitány, Dr. Balogh János r. altábornagy válaszát és hogy a VI. kerüleit Rendőrkapitányság magas szintű szakmai munkájával mennyiben ért egyet!

hun.jpg

1

"Én, (…) a Magyar Köztársaság (szerv megnevezése) tagja esküszöm, hogy a Magyar Köztársaság alkotmányához, törvényeihez és más jogszabályaihoz híven, becsületesen teljesítem kötelességemet. Elöljáróim és feljebbvalóim parancsainak engedelmeskedem. Esküszöm, hogy hazám alkotmányos és törvényes rendjét, nemzetünk biztonságát, ha kell, életem kockáztatásával is hűségesen megvédem. Mindenkor az állampolgári jogok érvényesítését tartom szem előtt, és a nép érdekeinek megfelelően járok el. Esküszöm, hogy elöljáróimat, munkatársaimat megvédem, fegyveremet, felszerelésemet megóvom. A szolgálati ismereteket elsajátítom. A rendet és fegyelmet minden törvényes eszközzel fenntartom. Alárendeltjeimről a legjobb tudásom szerint gondoskodom, őket öntudatos hazafiakká, a népek kölcsönös tiszteletére nevelem. Minden erőmmel, törekvésemmel, tudásommal a Magyar Köztársaság fejlődését szolgálom. Az állam- és szolgálati titkot híven megtartom. Szolgálatban és szolgálaton kívül példamutatóan viselkedem."

2

2022. szeptember 15-én az Európai Parlament nagy többséggel elfogadta a Gwendoline-jelentést, ami kimondta, hogy Magyarország egy választási autokrácia hibrid rezsimmel. A definíció és a való élet szerint is nagyvonalakban ez azt jelenti, hogy a demokratikus intézmények csak látszatkeltés céljából üzemelnek és a tekintélyelvű kormányzati rendszert szolgálják.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://choice.blog.hu/api/trackback/id/tr718026980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása